30 години от първия персонален компютър

12.08.2011 15:03

 Днес се навършват 30 години от първия персонален компютър – IBM 5150.

„IBM днес представя своя най-малък и най-евтин компютър – IBM PC. Създаден е за бизнеса, училището или дома и е на цена 1565 долара. Той предлага много напреднали функции, допълнителен софтуер и стотици популярни програми.“

Това е било написано от IBM точно преди 30 години. Тогава IBM 5150 е бил с клавиатура от 83 клавиша, 256KB памет, принтер със скорост 80 символа в секунда и високоскоростен, за онова време, 16 битов процесор на 4,77 MHz.

Още през първият месец на масовото производство търсенето е огромно и се разпродават над 200 000 компютъра, което количество първоначално производителите са прогнозирали за период от 3 години.

Един от създателите му е Марк Дийн, който сега е технологичен директор на IBM за Близкия Изток и Африка.


„Невероятно е като се замисля, че на 12-ти август е 30-тата годишнина на IBM PC. Пускането му даде началото на феномен, който промени начина ни на работа, игра и комуникации. Това, което не очаквах е, че ще създадем индустрия, която продава по 300 милиона броя на година. Горд съм, че съм един от дузината инженери на IBM, които създадоха първата машина.

Лично сега преминах етапа на PC. Сега основния ми компютър е таблет и това е нормално, защото компютрите са към своя край както пишещата машина, грамофонните плочки и CRT мониторите“, заявки Марк Дийн по случай годишнината.

Сега IBM е спряла производството на принтери и твърди дискове. Те работят в изследванията и разработките на нови технологии. От 2001-а година, IBM са купили повече от 127 компании на обща стойност 33 милиарда долара.

взето от - https://www.kaldata.com