5 начина да подобрите живота на батерията си (на лаптопа)

01.08.2011 17:42

 При дълъг път с влак или докато чакате на гарата, искате да прегледате новините, докато пиете кафе, или на среща извън офиса – батерията на лаптопа ви може да се изтощи в най-неподходящия момент. За щастие, с няколко леки саможертви, можете да удължите живота на батерията си с час-два.

1. Преминете на Power Saver mode. Така, след определен период на неактивност дисплеят ви ще се изключи и ще „приспи” лаптопа ви след още известно време, ако не го използвате. Кликнете иконката на батерията, вдясно на таскбара ви, след това кликнете More Power Options. Изберете отметката до Power Saver. Ако не искате да ползвате стандартните настройки, кликнете върху Change plan settings и изберете различни периоди за изключването на дисплея и преминаването в режим на „спане”.

2. Намалете осветлението на дисплея. Това е особено важно за лаптопи, които нямат LED подсветка. Работата на максимална яркост вероятно не ви е необходима в повечето случаи, когато използвате лаптопа си на батерия, особено на закрито. Макар дисплея да изглежда прекалено тъмен отначало, ако изчакате 2-3 минути ще свикнете и всичко ще е наред. За да намалите подсветката на дисплея натиснете fn бутона и съответния бутон за намаляне на яркостта.

3. Спрете безжичния интернет и блутута, когато не са ви необходими.Включените безжичен интернет и блутут могат да източат значителна част от запасите на батерията ви. Ако една или двете безжични услуги не са ви необходими, можете да ги изключите със съответната клавишна комбинация на лаптопа си.

4. Избягвайте тежките процеси. Играенето на игри, свалянето на файлове, гледането на филми са все процеси, които натоварват процесора допълнително, което източва батерията още по-бързо.

207998 laptop battery life step 4 original 5 начина да подобрите живота на батерията си

Ако нямате инструмент за следене натоварването на процесора, можете да видите актуалното му състояние като кликнете с десен бутон на таскбара и изберете Start Task Manager. Най-отдолу на таск мениджъра са посочени настоящото натоварване на процесора в проценти и броя на активните процеси. Ако процентът е висок, прегледайте посочените процеси и спрете всички, които не са ви необходими. Не спирайте никой процес, за който не сте сигурни, че не е необходим на системата да работи.

5. Намалете скоростта на процесора си. Някои лаптопи разполагат със софтуер, който позволява да се контролира скоростта на процесора, за да удължат живота на батерията си. Това чувствително ще подобри издръжливостта на батерията, но ще ограничи представянето на лаптопа. Затова използвайте този вариант само, когато изпълнявате леки задачи – умерено браузване или обработване на текстови файлове.

взето от -https://laptopite.com