ИКТ в подкрепа на обучението

14.04.2011 20:35

"Сътрудничество" е може би най-точното определение за  проекта на проф. Leticia Jorquera. Основната му цел е "ИКТ да служи за подкрепа на обучението". Този проект зае второ място в конкурса за 2010 г. в Мрежата на иновативните учители в Чили. 

Това партньорство е родено от учителя по информационни технологии и съобщения и е мощен инструмент за учениците да получат възможност да осмислят работата си в училище. "Те изпълняваха различни дейности, което позволяваше на учениците да се научат да зачитат различните стилове на учене. Аз започнах да наблюдавам децата, които не се нуждаеха от много обяснения за да се справят със задачите на компютъра, затова реших да заведа учениците в компютърната зала ", каза Летиция.

Нейната идея е, че учениците в първата година на средното си образование трябва да развият умения за планиране и създаване на образователни игри за по-малките ученици. За тази цел те се научили да използват Power Point, Google, Movie Maker и Paint, и се разделили на работни групи, които трябвало да разработят  образователни игри, същевременно да разберат нуждите на децата, за които трябвало да бъдат създадени игрите.

Учителката разказва, че докато създавали своите игри, учениците подобрили своят правопис и трябвало да търсят информация за учебното съдържание на по-малките класове по математика, език и комуникация. По този начин учениците разработили нови инструменти за обучение, които бяха дадени на по-малките ученици в  училище и техните учители, така че да се подобри преподаването.

"Проектът трябваше да интегрира в преподаването направеното от учениците. Учителката преценява, че учениците създават добри продукти, забавни игри, които са били приложени в часовете на по-малките ученици, което  позволи да се оценят според интересът от страна на децата, когато ги играели. Резултатът е бил успешен, особено в първи клас, където децата се забавлявали изключително.

В заключение Leticia Jorquera каза, че "си заслужава да се види отговорността, с която учениците изпълняват  създаването на тези игри, тъй като те знаеха основната цел. Също така почувствах задоволството, че са работили усилено за децата от първи клас не само за забавление, но и да се учат от игрите. "

взето от -https://rpi.educarchile.cl/experiencias/Paginas/Delosalumnosparalosalumnos.aspx

 

Тази учебна година аз също пробвах такъв проект в VІІ клас. Учениците трябваше да създадат учебни игри в Excel. Темата промени тотално отношението  им към обучителния процес. Те проявиха съсредоточеност,  сериозно отношение и креативност. При отчитане резултатите от проекта обаче, забелязах, че те не виждат приложение на игрите си в училище. А създадените игри от тях бяха доста забавни и определено биха разнообразили часовете на учениците от начален етап. Ние самите не осъзнаваме до каква степен влияем на учениците в отношението им към обучението и към живота въобще докато не се сблъскаме в стената на стереотипите, които колегите ни са създали в тях.

Важното е, че на учениците ми им хареха. Забавляваха се, научиха доста нови неща за  Excel и видяха как с една "скучна" програма могат да се правях забавни неща. Остава да видят игрите в ръцете на децата от начален етап :))).

За резултатите и мъничко за моя проект и материалите - тук!

 Снимки от проекта - тук!