Много европейски деца под 13 годишна възраст ползват Facebook

20.04.2011 18:58

 

По време на изследване във Великобритания е установено, че половината от местните деца, които са на възраст между 9 и 12 години използват най-голямата социална мрежа Facebook, въпреки че в сайта има изрични лимити за възрастта на участниците. Едно от всеки пет деца пък има собствена страница в мрежата, предава BBC.

Проучването е проведено от специалисти на London School of Economics по поръчка на Европейската комисия. То е базирано на данни, които са събрани от 25 хиляди деца на възраст между 9 и 16 години. Авторите на проучването са дали препоръка да се премахне ограничението във възрастта за употреба на Facebook, защото по този начин поведението на децата онлайн ще бъде по-лесно за контролиране. Сега те просто лъжат за възрастта си и така заобикалят ограниченията в системата на сайта и пак го използват.

Благотворителната организация Kidscape се е противопоставила на предложението за премахване на възрастовото ограничение, тъй като така щяло да се стимулира увеличаването на кибер тормоза.

Изследователите са питали децата дали имат профил в социалната мрежа. Във Великобритания положително са отговорили 43% от анкетираните, които са били на възраст между 9 и 12 години. Процентът при тези, които са между 13 и 16 години скача до 88.

Най-много деца в социалните мрежи има в Холандия. Там те възлизат на 70%, но повечето от тях ползват сайта Hyves, който няма ограничения за възрастта на потребителите си. Усредненият процент на децата между 9 и 12 години в социалните мрежи в европейски мащаб е 38.

взето от -https://www.kaldata.com