Обучението на учители в областта на ИКТ не може да бъде еднократно -ІІ част

26.03.2011 17:11

 Прекъсване на връзката

Това, което открихме е значително разминаване между положителната нагласа за развитие на ИКТ в училищата и високото ниво на използване от учителите на ИКТ в ежедневния живот за подготвка и планиране на уроците, както и обратната страна на монетата, където повече от 60% учители никога не са използвали ИКТ в техните часове.

Това привидно противоречие може да се дължи на редица фактори. Вярвахме, че един от тези фактори е изразен от самите учители по време на дискусиите в  групи. Проблемът се състои в това, че те губят контрол върху класа, когато учениците имат достъп до компютри, на които те обърнат повече внимание,от колкото на учителя, и че за Успешната реализация на ИКТ, е необходимо учителят да запазва контрол над класа. Друг фактор е по-високата степен на технологични умения, които имат учениците, сравнени с учителите, което води до чувство за несигурност и загуба на властта от страна на учителите.

И все пак, ние почувствахме, че това само обяснява част от пъзела, тъй като учителите използват ИКТ много в ежедневието си, а дори и да планират уроците. За това ние погледнахме от друг ъгъл върху обучението, което са получили учителите, за да ни помогне да разберем това разминаване. Ние също потърсихме теория, която да обясни защо учителите не се справят с приемане на технологиите.

 

Теорията

Направихме  Concerns Based Adoption Model (CBAM), който (по-накратко) твърди, че промяната не е еднократно събитие, както и че учителите са ключът към образователни подобрения; готовността им да приемат иновациите ще  определи дали тези нововъведения ще успеят, или не.

Моделът CBAM представя промяната като процес, опит на лица, търсещи да - или поискали да - променят поведението си по определен начин. По този начин, вместо да се съсредоточи върху подобряване на резултатите от ученическите тестове или други крайни резултати, които са важни за много политици и  организации - тази теория се фокусира върху самия процес и  физическите лица, които са от решаващо значение за приемане на иновациите- учителите.

Малко допълнително разяснение по отношение на концепцията за промяна в основата на CBAM модела: промяната се извършва от физически лица и това е събиране на личен опит. Това включва развитието на растежа в чувствата и уменията, и може да бъде улеснен чрез интервенции, насочени към физическите лица, които да включват иновации.

CBAM се състои от два основни етапа. Първият - Етапът на безпокойство/загриженост (SoC) - описва чувствата си и възприема чужд опит от физически лица по отношение на иновациите. Вторият - Етап на употреба (Лу) - включва поведение на отделни лица, които са натрупали опит в процеса на промяна. И двата етапа се развиват и са предвидими. Загрижеността ще се развие като един непрекъснат процес, като потребностите и интересите на потребителите достигат до точката, където те/потребителите/, започват да мислят на по-високо ниво (което е фокусирано върху въздействие и взаимодействие с другите), като например влиянието на технологиите върху учениците, като например страх от това колко време ще отнеме да се научат учителите как да използват технологията правилно.

Етапът на употреба съответства огледално на етапът на загриженост - Използването на технологията ще доведе до преминаване към по-висок етап на  работа в училище, като например планиране по-добре на ИКТ в училищната дейност и т. н.

Ползата е, че може да има напредък, само ако  всеки етап се разреши ефективно, с течение на времето.

Това означава, че направеното обучение в Македония не е ефективно. 

Осъзнахме, че обучението е необходимо  да бъде постоянно, обръщайки се към  учителските нужди, как те са възникнали, каква подкрепа е необходима за да бъдат решени. Всичко това е дълъг процес на промяна, който обаче учителите не получават.

 Директори и други ключови администратори в училище не са преминали съответно обучение, и не разбират тяхната ключова роля в подкрепа на учителите в процеса на промяната - и поради това не са функционирали в тази роля.

Нашите препоръки са:

  • прилагане на продължаващо обучение за следващия етап на въвеждане на технологиите в класната стая (правителството предприе една програма за  увеличаване  броя на компютрите в училищата);
  • започване на обучение, което включва директорите на училищата и администрацията, така че те да разберат процеса на промяна и ролята им в подкрепа на този процес;
  • използването на "учител по поддръжката на технологиите" във всяко училище,
  • подкрепа на учителите, които е необходимо да прилагат технологиите в учебния процес още в начален етап, като се започне с въвеждане на ИКТ-в училищата.