Обучението на учители в областта на ИКТ не може да бъде еднократно

26.03.2011 14:02

 Попаднах на тази статия преди две седмици. Посветена е на изследване резултатът  на използване на ИКТ в часовете след обучение на учителите, подобно на нашето преди време. Прииска ми се да я предеда просто защото ситуацията в България е доста близка.

Статията е на LAURA HOSMAN. Пълния й вариант можете да прочетете на  https://edutechdebate.org/teacher-training/teacher-training-on-ict-cannot-be-a-one-time-event/ 

 През 2009 г. пътувах до Македония, за да осъществя мониторинг и оценка на употребата в по-широк мащаб на използването на компютри в училищата, проект, който вече беше в сила в продължение на три години. Проектът е финансиран от USAID и AED, ръководени от програмата  Macedonia Connects, първоначално започнал по искане на правителството на Македония, което е предоставило по една компютърна зала на всяко училище.

 

В същото време бе изградена мрежа за достъп до широколентов безжичен  интернет  в цялата страна с възможност всички начални и средни училища в цяла Македония да се включат. Този проект сам по себе си е амбициозен.

Сега на място, три години по-късно, трябваше да се види какво се случва в класната стая. Основна цел на  проекта бе да се модернизира македонският образователен опит, така че децата да могат да използват технологиите,  като в крайна сметка Македония можеше да се превърне в център за технологиите в региона.

 Обучението на учителите

 Обучението на учителите беше осъщесвено преди компютрите да пристигнат в училищата.То беше широкомащабно: всички начални и средни учители преминаха през обучение по основно използване на компютър, а също как ефективно и творчески да използват технологията в своите класни стаи и педагогика.

Международно признати експерти бяха доведени, за да разработят и проведат първоначалното обучение. Всички обучения бяха насочени към изграждане на местен капацитет с участието на учители, като треньори и сътрудници за създаването на учебни материали. 

По време на вълната от обучения, се разработиха различни курсове от  изграждане на основни компютърни умения, но и такива, които да са насочени към интегриране на технологиите в учебния час.

Те бяха организирани в продължение на период от четири години, като през това време 14 000 учители от всички 360 начални училища и 100 средни училища преминаха специално обучение. Обученията бяха всеобхватни и насочени в предоставянето на възможност на учителите и училищните администрации да използват технологиите за подобряване на процеса на преподаване и да се даде възможност на учениците да развият уменията и знанията, необходими в едно модерно общество.

Имах впечатлението, че обучението на учителите е с  много високо качество. Допълнително е впечатляващо, че е било извършено в такъв голям мащаб и в такъв кратък срок.

Събиране на данни

Събирането на данни и интервютата за това проучване бяха проведени през периода февруари-декември 2009. Методиката се базира на комбинация от методи, като например индивидуални интервюта, анкети, фокусиране върху групи и дискусии. Със събирането на данни се зае основно  екип от 12 местни студенти или наскоро завършили студенти с опит в провеждането на изследвания и  интервюта.

Изследването е проведено във всички осем региона в страната. Те са представени от две училища (от един град и едно селско училище), включително и  училищата с два езика на преподаване - македонски и албански език . Училищата бяха избрани на случаен принцип от списък.

Изследвания са проведени във всяко училище, като бе подбрана случайна група от учители. Освен това имаше индивидуални интервюта с директора или на някой представител на администрацията във всяко училище. Всички проучвания и интервюта  са извършвани на местния език, а след това преведени на английски език.

Констатации

Те са публикувани в технологии, учители и обучение: Комбинирането на теорията с Опитът на Македония . По отношение на оценяване на обучението, 51% от анкетираните смятат, че то е достатъчно, или повече от достатъчно, а 49% го определят както е недостатъчно. Голям процент от учителите са изразили необходимост от по-нататъшно обучение:

95% биха искали обучение по специализиран образователен софтуер;

82% биха искали да се обучават по специфични теми за обучение;

65% се нуждаят от обучение в използването на Интернет технологиите, както и

37% искат основно обучение за използването на ИКТ.

Също така, много учители изразили съмнения по отношение на използването на компютри от учениците си: те считат, че техните ученици са далеч по-опитни и знаещи от тях, и не биха искали да поставят себе си в ситуации, в които може да се натъкнат на проблем, с който те не могат да се справят.

 


На въпроса колко често са използвани компютри в клас по време на предишните два месеца, 65% от учителите са отговорили, че не са ги използвали, а 15% са ги използвали само няколко пъти.

Като се има предвид статистиката по-горе, беше изненадващо за нас, че доста голям процент (75%) от учителите отчитат, че използват ИКТ в личния си живот понякога или много често. Подобен висок процент от учителите отчитат, че използват ИКТ в подготовката на учебни материали и тестове (72%), и за планиране на урок (63%).

Това щеше да е страхотен положителен резултат, ако целта на проекта е да се увеличи използването от учителите на ИКТ в собствения им живот. И все пак по-малко от една трета от анкетираните използват ИКТ за дейности с учениците, включително и дейности като: проекти (30%), изследвания (34%), работа с данни (26%), както и оценяване на учениците (23%). Това означава, че целта за използване от учениците на компютри в класните стаи не е реализирана.

Друго забележително откритие за нас е, че учителите като цяло бяха много положително настроени относно идеята наизползване на ИКТ в училищата. Преобладаващото мнозинство (86%) са посочили, че училището е мястото на учениците да научат основни компютърни умения.

Към част ІІ