Правила за родители във Фейсбук

01.08.2011 17:38

Фейсбук e част от живота на все повече семейства в България. Според последните статистики потребителите на Фейсбук у нас надхвърлиха 2,1 милиона души. Няколко поколения публикуват клипове, отбелязват снимки и пишат коментари в профилите си. 

Макар че подрастващите се смятат за най-уязвимата група онлайн, често те познават правилата за сигурност много по-добре от родителите, бабите и дядовците си. Често именно родителите са тези, които дават старта на виртуалния живот на детето. В Съединените щати 90% от двегодишните деца имат неволно присъствие в Интернет чрез активностите на родителите в мрежата. Това присъствие може понякога да бъде опасно въпреки повече от добрите намерения на родителя. 

Ето и няколко правила за родители:

1. Не публикувайте голи или полу-голи снимки или клипове на вашето дете. Някои от тях могат да бъдат приети за детска порнография, а има хора, които смятат за възбуждащи и не напълно голи снимки на дете. 
2. Избягвайте да публикувате снимки/клипове на детето ви в мрежи като Фейсбук, Twitter, Flickr, Youtube, Vbox7 дори и да сте заключили профила си само за познати. Посегателствата срещу деца най-често се извършват от познати хора. 
3. Не публикувайте снимки и клипове на чужди деца.
4. Не публикувайте информация за пътувания, работно време или срещи, които дават информация за времето, през което детето ще е само.
5. Избягвайте да отбелязвате снимки и да пишете коментари, ако детето ви е гласувало доверие да сте „приятели” във Фейсбук. Това може да бъде причина за подигравки от страна на приятелите му.
6. Ако детето не иска да сте приятели във Фейсбук, не го принуждавайте, а потърсете причината за неговото желание да не споделя всичко с вас. А дори да ви приеме против волята си, Фейсбук предлага много възможности да ви изолира, за да не виждате определени снимки и коментари.
7. Водещите експерти по интернет безопасност са категорични, че доверието и общуването между деца и родители са най-важният фактор за безопасността на децата в мрежата.

взето от -https://www.safenet.bg/index.php?id=1386&art_id=15683