Сътрудничество между румънската AeL, Microsoft Multipoint и беларуското образование, което дава резултат

31.03.2011 09:18

 

"Въвеждане на колаборативна учебна среда в училищата Беларус 
 

Тъй като необходимостта от млади хора с високи компютърни умения в информационното общество стана наложително, въвеждането на ИКТ в образованието се превърна в необходимост. Някои страни вече са разпределили огромни бюджети за осигуряване на училищата с модерни технологии. Виртуална лаборатория, интерактивни дъски, образователни платформи, мобилни устройства, цифрово образователно съдържание, всичко това е станало допълнителен инструмент, приет и се използва успешно в областта на образованието / образователния процес. Други страни се стремят да приведат в съответствие образователната им система към международните стандарти поради непрекъснати положителни резултати, представени от различни задълбочени проучвания по отношение на използването на модерните средства в областта на образованието / образователния процес. 

На много училища в развиващите се страни са били предоставени само няколко компютъра, които учениците могат да ползват по време на часа, и които са достъпни най-вече в лабораториите. Сценарият е следният: 2-3 или повече ученици са ограничени от един и същ компютър, и обикновено най-активният поема контрола на мишката; голямата част от времето децата отделят в дискусии за това кой трябва да контролира мишката. Часът е пропилян и учителят се премръща в съдия, който успокоява децата в класната стая. В резултат на затрудненията в контролирането на образователния процес, учителите често се отказват от използването на компютри в клас.

За да се намери трайно решение на този проблем, Microsoft Corporation създаде MultiPoint, технология, която позволява на много потребители да споделят един компютър с помощта на няколко мишки. MultiPoint се използва от училищата с цел повишаване на ангажираността на ученика, развиване на умения за работа в екип, и възможност на учителите да създават ново обучение. Учителят вече не е съдия, той се явява координатор, набира все повече време, за да анализира отделните или групови работи, или да представи допълнителни разяснения по определени теми. 

За да се затвърди педагогическа стойност на технологията MultiPoint, SIVECO Румъния е разработила AEL съдържание, което предлага съвременен подход в компютърното обучение. AEL колаборативното съдържание се основава на психо-педагогическите принципи на конструктивизма, с акцент върху активното учене, помага на учениците да откриват, да търсят информация, да работят заедно, да бъдат креативни, да изготвят свои собствени заключения и да изградят собствените си знания. 

 
Пилотният проект 
 

През май 2009 г. Microsoft Corporation и SIVECO Romania проведоха пилотен проект в училище в Минск, Беларус. Участниците са били 66 ученици на възраст между 12 и 15 години, техните учители по биология, физика и химия и двама училищни директори. Изследванията са били насочени към анализиране на влиянието, което Microsoft MultiPoint и AEL колаборативно съдържание оказват на учениците в Беларус. SIVECO Romania разработи AEL колаборативно съдържание въз основа на идеите, чрез които то може да подобри резултатите и да се повиши мотивацията на учениците за учене. 
 

 
Предизвикателствата на пилотния проект 
 

• Учителите се нуждаят от обучение, за да се разбере значението на пилотния проект и да станат активни участници. 

• Учителите трябва да бъдат мотивирани, за да приемат използването на ИКТ инструментите като допълнителни средства в класната стая, заедно с традиционните инструменти. 

• Когато децата са ангажирани в групови дейности, те стават много ентусиазирани, така че внимателното наблюдение от страна на учителите е задължително. 

 
Въздействие върху учениците 
 

Пилотният проект показва изключителни резултати: 

• Учениците възприемат прилагането MultiPoint като много привлекателно. Повечето ученици твърдят, че съдържанието е много лесно за използване. 

• Учениците считат, че цифровото съдържание им помага да научат много нови концепции. 

• Интервюираните ученици казваха, че се чувстват по-мотивирани да учат при използване на MultiPoint технологиите. Учениците смятат, че чрез използване на съвременни методи на учене, могат да подобрят резултатите си в училище. 


• Учениците смятат, че с помощта на MultiPoint и AEL колаборативно съдържание, те могат да решат проблеми, упражнения много по-бързо, да станат по-изобретателни, да си взаимодействат и да общуват повече със съучениците си и да използват компютър по-добре, подобрявайки по този начин училищните резултати. 

• По отношение на MultiPoint и AEL колаборативно съдържание, учениците оценяват положително: 
  Визуалните компоненти - атрактивна графика, цветни анимации, реалистични презентации и симулации на природни явления. 
  Работата в екип и сътрудничество: те могат да работят в групи от 2 ученици. 
  Интересни експерименти, проведени в една безопасна среда, без никакъв риск от злополуки или повреда, възможността да се повтори експеримента. 
  Мултимедия уроци, представени като атрактивни игри. 
  Обемът от информация и съвременните методи на преподаване. 
  Интерактивност и възможността да учат самостоятелно или в групи, координирани от учител. 

 
Въздействие върху учителите 
 

Анализирането на данни от учители, директори на училища и координаторите, участващи в проекта, даде следните резултати:  

• Учителите отчитат много високо  значение и образователна стойност на приложението . 

• Учителите считат, че MultiPoint и AEL позволяват на учениците да изпълняват с лекота изискваните задачи, в съответствие с педагогическите цели. 

• Учителите оценяват MultiPoint и AEL колаборативно съдържание като много атрактивно и интерактивно. То  мотивира учениците да бъдат по-активни. 

• Учителите смятат, че прилагането MultiPoint и AEL колаборативно съдържание може да се подобри сътрудничеството и работата в екип, което ще помогне на учениците да решават задачи и упражнения по-лесно и развиват своята креативност и въображение. 

• Учителите смятат, че важно условие успеха на обучението е възможността да наблюдават не само работата на всеки ученик, но и дейностите в групи от ученици и начина, по който си сътрудничат помежду си. 

• Учителите, които работеха с помощта на цифрово съдържание, считат, че имат повече време за да дават на сучениците  допълнителни обяснения за трудно усвоими явления; да получават бърза обратна връзка от учениците, и могат да ангажират вниманието на учениците по-лесно. 

• Учителите единодушно считат, че учениците са по-ангажирани в процеса на обучение при използване на MultiPoint и AEL колаборативно съдържание. 

• Всички от интервюираните учители смятат, че работата на учениците ще се подобри, ако те използват MultiPoint и AEL колаборативно съдържание в часовете си. 

• Учителите споменават, че MultiPoint AEL  предлагат съдържание с: атрактивна графика, реалистични симулации на явленията, лекотата на използване, работа в екип , всичко това води до по-голямо участие на сучениците в процеса на обучение. 

• Учителите смятат, че MultiPoint и AEL колаборативно съдържание трябва да бъдат част от националните учебни планове и модерната методология на преподаване. "

Повече за проекта и създадените ресурси - https://advancedelearning.com/multipoint/?a=1

Присъстващите на VІ национална конференция на Майкрософт "Партньори в познанието" видяха на живо ефекта от разработките на SIVECO Romania. 

За съжаление в България няма сериозна политика към въвеждане на ИКТ колаборативно обучение, въпреки че в много училища има вече достатъчно натрупан опит, който да определи педагогическата и психологическа стойност на този начин на обучение.